Au 1g: 72,07 €
Ag 1g: 0,87 €

Zlato 1g: 72,07 € | Srebro 1g: 0,87 € | Platina 1g: 29,36 € | Zadnja promjena: 15.04.2024. 21:14:00

+385 1 3322 106 [email protected]
Zlatnik “Čipkarstvo u Hrvatskoj” 1 unca

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca, nastavljajući odavati počasti hrvatskoj baštini – čipkarstvu, izdala je novu numizmatičku eurokovanicu. Zlatnik “Čipkarstvo u Hrvatskoj” od jedne unce (31,103 grama), nominalne vrijednosti 100 eura, dostupan je u seriji od 1.000 komada te je prigodan dar za posebne prigode. Izrađen od zlata čistoće 999,9/1000 pripada kategoriji investicijskog zlata a dolazi u kutiji s certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke.

U 15. stoljeću, na teritoriju Europe nastala je čipka i položila temelje onoga što ćemo i nekoliko stoljeća kasnije smatrati neprocjenjivom kulturnom baštinom. Čipkarice su najprije stvarale čipku za svećenstvo i plemićki stalež, a zatim je ona ušla u narod i postala dio etnografske baštine. Ukrašavala je žensku tradicijsku odjeću i platneno posoblje, no s godinama joj je počeo prijetiti zaborav. Svijest o nužnosti njene zaštite rezultirala je mnogim školama, radionicama i tečajevima kroz koje se tradicija nastavila prenositi s koljena na koljeno, ali i UNESCO-vom poveljom i mjestom na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Novo likovno rješenje zlatne numizmatičke eurokovanice „Čipkarstvo u Hrvatskoj“, djelo je domaćeg akademskog kipara Stjepana Divkovića. Lice kovanice prikazuje stilizirani motiv paške, lepoglavske i hvarske čipke, od kojih je svaka specifična ili po načinu šivanja/kukičanja ili po materijalu od kojeg se izrađuje. Naličje kovanice s druge strane prikazuje motiv svetomarske čipke, čija je najveća posebnost izrada iz jedne neprekinute niti.

Napomena za narudžbe i uplate:

Potvrdom narudžbe smatra se da se Kupac slaže s cijenom Proizvoda i ostalim troškovima te će Kupcu e-mailom biti dostavljena ponuda za kupnju i/ili potvrda narudžbe.

Jednom kad je Kupcu e-mailom dostavljena ponuda, cijena naznačena na ponudi važeća je 2 sata od trenutka dostave ponude.

Kupac je obvezan poslati potvrdu uplate Prodavatelju unutar 2 sata od dostave ponude na e-mail adresu Prodavatelja [email protected].

U slučaju da Kupac ne dostavi Prodavatelju potvrdu uplate unutar 2 sata od trenutka dostave ponude, cijena na ponudi nije važeća te je potrebno izraditi novu narudžbu.

Potražite i ostale zlatnike iz serije “Čipkarstvo u Hrvatskoj”:

Apoen 100 eura
Kvaliteta otkova visoki kovnički sjaj
Stupanj čistoće metala Zlato 999,9/1000
Masa 31,103 g
Promjer 32,00 mm
Autor Stjepan Divković, ak.kipar
Ukupna količina 1.000
2.508,20 

Na zalihi

Količina