Au 1g: 68,89 €
Ag 1g: 0,86 €

Zlato 1g: 68,89 € | Srebro 1g: 0,86 € | Platina 1g: 28,40 € | Zadnja promjena: 13.06.2024. 20:00:00

+385 1 3322 106 [email protected]
14.06.2021.
Hrvatska kovnica novca – tvornica nacionalnog identiteta
coin plaster cast

Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija bogatih prirodnih ljepota, flore i faune.

U prepoznatljivosti svog identiteta kao novčanu jedinicu odabrala je kunu, malu životinju hrvatskih šuma čije krzno se u davnoj hrvatskoj povijesti koristilo kao sredstvo plaćanja. Stoti dio kune čini lipa, predstavnik biljnog svijeta.

Na kovanicama, novčićima koji često predstavljaju najuobičajeniji i najpraktičniji trajni mali suvenir svakog inozemnog posjetitelja, nalaze se motivi hrvatske flore i faune: kukuruz, vinova loza, hrast lužnjak, duhan, maslina, velebitska degenija, slavuj, tunj i mrki medvjed. Hrvatske kovanice jednostavan su, ali i snažan simbol hrvatskog nacionalnog identiteta.

Spominjanje elemenata poput željeza, nikla, bakra, aluminija, magnezija i cinka, od čijih legura su načinjene hrvatske kovanice, daje nam dojam hladne i prljave industrije. Međutim, kombinacija s motivima biljaka i životinja koji asociraju na nježnost, mekoću i toplinu, dokaz je suprotnog.

Kovani novac u Hrvatskoj proizvodi Hrvatska kovnica novca – državna kovnica novca.

HNZ proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe)

te prigodni kovani novac (zlatnike i srebrnjake).

Osim toga, HNZ proizvodi i zlatne medalje i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Dok je optjecajni novac uobičajeno i svugdje dostupno sredstvo plaćanja, prigodni, zlatni i srebrni novac izrađuje se u ograničenim količinama povodom obilježavanja važnih događaja, obljetnica i osoba. Takav novac pored nominalne vrijednosti ima i značajnu numizmatičku vrijednost.

Foto: Iva Komesar

Proizvodnja kovanog novca prvenstveno podrazumijeva tradicionalne metode i vještine obrađivanja i uobličavanja metala, od izrade alata za kovanje pa do samog kovanja. U vrijeme razvoja novih tehnologija poput 3D printera i izrade predmeta po želji kupaca, kovanje bučnim tristotonskim prešama djeluje kao prikaz iz prošlosti, ali je jamac trajnosti, vjernosti prijenosa likovnog predloška i savršenstva proizvoda. Prateći razvoj tehnologije, ali i prateći potrebe tržišta, Hrvatska kovnica novca pronalazi hibridne i nove tehnološke postupke i proizvodna rješenja.

Hrvatska kovnica novca nije tek puka tvornica naručenih proizvoda. U HNZ-u se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala, a novim klasama studenata Akademije likovnih umjetnosti, poput danas već renomiranog mladog kipara Nikole Vudraga, tijekom njihova studija omogućuje se da u stvarnosti upoznaju i sudjeluju u procesu pretvorbe umjetničke vizije u konkretni otkov što je nužno za njihov budući samostalan umjetnički rad.

Za posebne prigode poklanjamo kovanice Hrvatskog novčarskog zavoda

Nedavno istraživanje koje je proveo HNZ pokazalo je kako 56% Hrvata u prigodama poput krštenja, krizme ili prve pričesti, umjesto novca ili smartphonea i dalje radije daruje zlato.

Zlato je poklon koji je vječno u modi. Stoga za posebne prilike u životu dragih osoba poklonite nešto trajno: odaberite najljepši motiv zlatnika iz državne kovnice novca. Na taj način, osim impozantnog umjetničkog djela, dragoj osobi istovremeno poklanjate i svojevrsno ulaganje u budućnost.

Naime, svi zlatnici iz HNZ-ovog programa ujedno pripadaju kategoriji investicijskog zlata, čiji je HNZ jedini hrvatski proizvođač.  

Foto: Branimir Kralj

Zlatnici dolaze zapakirani u elegantne kutije te se šalju kao vrijednosni paket, s punim osiguranjem vrijednosti proizvoda uračunatim u cijenu poštarine.

Tako ste u svega par klikova u HNZ-ovoj web trgovini riješili problem savršenog dara.

Osim u web trgovini HNZ-a, proizvode možete pronaći i kod prodajnih partnera.

Hrvatska kovnica novca borac je protiv zaborava i osiguravatelj traga u vremenu hrvatske baštine i stvaralačkog duha, a kovani novac, kao jedan od najtrajnijih ljudskih proizvoda, u budućnosti će ostaviti trag o ovom trenutku hrvatskog identiteta.