Au 1g: 66,21 €
Ag 1g: 0,74 €

Zlato 1g: 66,21 € | Srebro 1g: 0,74 € | Platina 1g: 27,04 € | Zadnja promjena: 28.03.2024. 21:39:00

+385 1 3322 106 [email protected]
17.05.2021.
Kako napraviti dobru fotografiju kovanice

Imate svoju kolekciju kovanica i željeli biste ih ovjekovječiti? Pitate se kako napraviti dobru fotografiju kovanice?

Razgovarali smo s Branimirom Kraljem, osobom iza objektiva kroz koji nastaju majstorske fotografije kovanica koje izdaje Hrvatska kovnica novca.

Branimire, opiši nam ukratko proces fotografiranja jednog zlatnika!

Proces počinje pripremom kovanice za fotografiranje. Kovanica mora biti idealno čista kako bih kasnije imao što manje posla prilikom obrade fotografije. Svaka kovanica je specifična i zahtijeva posebnu prilagodbu svjetla u odnosu na motiv, reljef i teksturu. Fotografiranje je zapravo najkraći dio cijele priče, a kvaliteta same fotografije ovisi o opremi koju koristite. Jako je bitan objektiv i svakako bih preporučio makro objektiv. Koristim fotoaparat “srednjeg formata” Fujifilm GFX100 i Fujinon makro objektiv GF120mm. Nakon fotografiranja slijedi obrada fotografija. Uklanja se neizbježna prašina i korigira boja.

Koliko je vremena potrebno da obradiš fotografiju jedne strane kovanice?

Vrijeme za obradu najčešće ovisi o samoj kovanici, ali i o rukovanju istom prilikom fotografiranja. Kovanice s većim udjelom ploha bez reljefa su zahtjevnije.

Jesi li se prilikom fotografiranja susreo s nekim zanimljivim primjercima?

Jesam, posebno me oduševila kompleksnost motiva Lenucijeve potkove na zlatnoj i srebrnoj medalji. 

Srebrna medalja "Lenucijeva potkova"
Srebrna medalja “Lenucijeva potkova”

Kakva minucioznost izrade! Autor je naš poznati akademski kipar Stjepan Divković, koji je taj divan motiv pretočio u prekrasno umjetničko djelo.

Ima tu još puno drugih predivnih primjeraka. 

Imaš li kakav savjet za numizmatičare, odnosno, ljubitelje kovanica koji ih žele fotografirati za svoju kolekciju?

Za kvalitetno fotografiranje kovanica potrebna je oprema, znanje i puno truda. “Fotografiranje” kovanica sastoji se od pripreme, fotografiranja i obrade fotografija. Najbitnije je svjetlo koje će istaknuti reljef i teksturu materijala te njegovu boju i reflektirati sjajne dijelove. Potrebna su barem tri izvora svjetla od kojih su dva oštra, a jedno mekano. Može se koristiti flash ili kontinuirana rasvjeta. Oštro svjetlo treba postaviti bočno s lijeve i desne strane kako bi se istaknuli detalji (reljef i tekstura) a mekano svjetlo točno iznad (iza) ovisno o poziciji fotoaparata u odnosu na kovanicu. Taj mekani izvor svjetla kovanici će dati sjaj i realnu boju.