Au 1g: 71,79 €
Ag 1g: 0,85 €

Zlato 1g: 71,79 € | Srebro 1g: 0,85 € | Platina 1g: 27,99 € | Zadnja promjena: 19.04.2024. 14:49:00

+385 1 3322 106 [email protected]
31.01.2022.
Kako se pandemijska godina odrazila na kupovinu investicijskih zlatnika
Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca

2021. godina obilježena je pandemijom koja je uzrokovala poteškoće u opskrbnim lancima, promjenama na tržištima kapitala i slično. Krizna vremena na različite načine utječu na ponašanje potrošača pa tako i ulagača.

Krajem 2021. godine pojavile su novosti na hrvatskom numizmatičkom i ulagačkom tržištu: Hrvatska narodna banka izdala je a Hrvatska kovnica novca otkovala je dvije serije kovanica koje su izazvale veliko zanimanje, što je jasno pokazalo da potražnja za investicijskim zlatnicima raste.

Izdana je kovanica od Dvije zlatne kune za koju je interes izrazito velik, kao što je to bio slučaj i s kovanicom od jedne zlatne kune koja je izašla krajem 2020. godine i rasprodana u rekordnom roku.

Uz zlatne Dvije kune, izdana su dva zlatnika i jedan srebrnjak u sklopu serije „Dalmatinski pas“, a nastavak serije očekuje se u prvom kvartalu 2022. godine.

Euro i numizmatika

U svjetlu skorog uvođenja eura, u javnosti se sve češće spominje tema kovanica i njihove proizvodnje. No, malo je poznato kako se u Hrvatskoj još od 1994. godine kuje novac. Kovnica je osnovana 23. travnja 1993., a puštena u rad 14. siječnja 1994. godine. U kovnici se proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe), a uskoro će se kovati euro.

Osim optjecajnog novca u HKN-u se, kao i u mnogim drugim državnim kovnicama, kuje i prigodni kovani novac (prigodni i investicijski zlatnici i srebrnjaci). Osim toga, HKN proizvodi i zlatne  i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Već sada raste zanimanje od strane numizmatičara i kolekcionara za buduće hrvatske euro kovanice, jednako kao što je to bilo i u drugim državama koje su pristupile euro zoni. Tako uvođenjem eura Hrvatska postaje dio europske obitelji i sudionik europskog numizmatičkog tržišta.

No, treba istaknuti kako je daleko značajniji interes za posljednjim izdanjima kovanica s apoenom kune. Naime, zlatnici i srebrnjaci izdani u 2022. godini biti će posljednje prigodne kovanice s apoenom kune što čini ove male, limitirane serije koje izdaje Hrvatska narodna banka još atraktivnijima.

Mogućnost pohrane zlatnika i srebrnjaka

Novost za ulagače je i to da Hrvatska kovnica novca odnedavno nudi uslugu pohrane zlatnika i srebrnjaka kupljenih preko web trgovine HKN-a. Osim toga, zlatnici i srebrnjaci mogu se otkupiti kod HKN-ovih partnera. Na ovaj način ulagači imaju pokriven kompletan ciklus: kupovinu, pohranu i otkup investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Zlatnik Dalmatinski pas