Au 1g: 72,09 €
Ag 1g: 0,87 €

Zlato 1g: 72,09 € | Srebro 1g: 0,87 € | Platina 1g: 29,37 € | Zadnja promjena: 15.04.2024. 21:24:00

+385 1 3322 106 [email protected]
05.12.2022.
Otkovali smo najmanju kovanicu na svijetu!

Najmanji grad na svijetu dobio najmanju kovanicu na svijetu

Hum, poznat kao najmanji grad na svijetu, našao se kao motiv na najmanjoj zlatnoj kovanici na svijetu* koju je izdala Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca.

Zlatnik je promjera 1,99 milimetara i težine svega 0,05 grama!

Dolazi u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, koja je na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela.

Numizmatički komplet izdaje se u seriji od svega 199 komada i radi se o posljednjim zlatnicima s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.

Dragocjenosti je potrebno otkriti

Posebna je pažnja pridana ekskluzivnoj ambalaži u kojoj je smješten ovaj posebni set. Kutiju osvjetljavaju LED svjetla, dajući dojam noćnog zvjezdanog neba koje osvjetljava zlatnike. S kovanicama dolaze i rukavice te povećalo pomoću kojeg će se promatrati najmanja kovanica. Ambalažu potpisuje nagrađivani hrvatski studio Design Bureau Izvorka Jurić.

Zlatni numizmatički komplet Hum i Zvjezdarnica Višnjan
Zlatni numizmatički komplet Hum i Zvjezdarnica Višnjan

Kako je nastala najmanja kovanica  

Kako bi se otkovala najmanja kovanica na svijetu*, svi koraci u procesu izrade morali su biti prilagođeni. Sve kreće razvojem prikaza na samoj kovanici tako da je kovnica u suradnji s umjetnicom, kiparicom Anom Divković, izradila prikaz koji je dovoljno detaljan za prikaz cijelog grada na 1,99 mm, a opet tehnički izvediv. Posebnom obradom čelika dobiven je najmanji alat za najmanju kovanicu na svijetu. Prikaz je ugraviran najmodernijim laserom tvrtke Acsys, Femto laserom, i njihovom tehnologijom pulsnog formiranja dok je kovanje najmanje kovanice na svijetu odrađeno modernom i automatiziranom prešom Sack & Kiesselbach. Također, u slučaju materijala za kovanje, osmišljen je potpuno nov pristup izradi istoga. Kod takvih dimenzija malo je prostora za tečenje materijala, te se prilagodbom same pločice za kovanje uspjelo dobiti kvalitetno popunjavanje praznina alata i tako dobiti konačni otisak. Konačno, kovanice su izrađene jedna po jedna, gdje je svaka, nakon kovanja, podvrgnuta kontroli kvalitete otiska na mikroskopu.

Damir Bolta, Predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca:

“Glavna zadaća Hrvatske kovnice novca u posljednje vrijeme bila je priprema za proizvodnju hrvatskih euro kovanica. Kao posljednju uspomenu prije ulaska u veliku obitelj članica euro zone, kako bismo ponosno obilježili prelazak na novu valutu, Hrvatska kovnica novca uspjela je proizvesti najmanju prigodnu kovanicu na svijetu, zlatnik apoena jedne kune, promjera 1,99 milimetara, mase 0,05 grama.”

Goran Paladin, direktor Proizvodnje Hrvatske kovnice novca:

“Glavna ideja iza kovanice bila je pokazati da Hrvatska kovnica novca, novi igrač na tržištu modernih prigodnih kovanica, može proizvesti kovanicu kao bilo koja druga kovnica u svijetu. Zato smo napravili najmanju kovanicu i stavili čitav grad na nju, i to ne bilo koji: Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu te se pokazao savršenim motivom za našu kovanicu.”

Goran Paladin

Što kipari kažu o kovanicama iz numizmatičkog kompleta

Ana Divković

Ana Divković, kiparica, autorica kovanice Hum:

“Za idejno rješenje male kovanice pošla sam od reduciranja motiva gotovo na znak, čitljiv na prvi pogled. Motiv kvake ulaznih vrata u sam grad Hum u obliku je glave autohtonog istarskog goveda boškarina. Na drugu stranu usudila sam se staviti cijeli gradić kako bih pokazala koliko je malen. Oslonila sam se na iznimnu vještinu majstora iz kovnice, znajući da je Hrvatska mala zemlja jako sposobnih ljudi.”

Nikola Vudrag, kipar, autor kovanice Zvjezdarnica Višnjan:

“Najveći izazovi na kovanici zapravo su oni oku nevidljivi, odsjaji rubova kuća i obrisi mišića boškarina na naličju kovanice, koji se u modeliranju više osjete nego vide, dok je najzahtjevniji od svih zadataka bio sakriti mali teleskop u prozor zvjezdarnice. Kako nisu sve zvijezde uvijek vidljive prostom oku, tako ni teleskop u prozoru zvjezdarnice možda nije odmah lako uočljiv, ali je ipak prisutan.”

Ograničena serija posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune

Numizmatički komplet izdaje se u seriji od svega 199 komada, a možete ga kupiti OVDJE. Također je dostupan kod nekih od prodajnih partnera HKN-a te kod naših ovlaštenih zastupnika u inozemstvu.

*prema našim saznanjima u ovom trenutku, zlatnik Hum najmanja je prigodna kovanica na svijetu.

Naručite proizvod