Au 1g: 66,50 €
Ag 1g: 0,74 €

Zlato 1g: 66,50 € | Srebro 1g: 0,74 € | Platina 1g: 27,07 € | Zadnja promjena: 28.03.2024. 22:59:00

+385 1 3322 106 [email protected]
12.10.2021.
Zlatni i srebrni numizmatički kompleti u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske – ograničena serija
Gold and silver circulation coins set

Hrvatska narodna banka u suradnji s državnom kovnicom novca – Hrvatskim novčarskim zavodom izdala je numizmatičke komplete prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca s motivima

i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, s godinom kovanja “2021.” u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku.

Likovno rješenje lica i naličja zlatnoga i srebrnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu kuna i lipa istih nominalnih vrijednosti. Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a kovani novac otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Ambalaža za zlatni komplet izvedena je kao “Hrvatska kocka”, trodimenzionalna verzija hrvatskog heraldičkog elementa kvadrata, izrađena od hrasta i masline, vrijednih stabala koja se nalaze i na apoenima hrvatskih kovanica.

Zlatni apoeni u kapsulama smješteni su unutar pakiranja na šahovnicu samostalnih postamenata od hrasta i masline koji se mogu izvaditi za dojmljivu prezentaciju.

Za srebrni komplet dizajnirana je inačica “Hrvatski kvadar”, izrađen od hrasta, dok su apoeni u kapsulama smješteni unutar ambalaže na šahovnicu izvedenu s lipom, svijetlim drvetom koje je ujedno i naziv za stoti dio hrvatske valute. Dizajn ambalaže potpisuje kreativni tim Design Bureau Izvorka Jurić, Izvorka Jurić i Jelena Gvozdanović.

Zlatni i srebrni kompleti otkovani su u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja te su izdani u ograničenoj seriji.

Zlatni komplet izdaje se u količini od 30 komada dok se srebrni izdaje u količini od 300 komada.

Kompleti se puštaju u prodaju 25. lipnja 2021. Pojedinačni otkovi nisu u prodaji već je moguće kupiti isključivo komplete.

Kroz nekoliko godina, službena hrvatska valuta postat će euro stoga će numizmatički kompleti ograničenih serija poput ove biti vrijedna uspomena na značaj i važnost dugogodišnje hrvatske valute – kune.

Za kupovinu kompleta kliknite OVDJE.